Udruženje za bolji Vršac

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Prev Next

AGRICO KLASTER PUT ZA EVROPEIZACIJU VRŠAČKE POLJOPRIVREDE

Pročitano 14914 puta

Mali poljoprivredni proizvođači u opštini Vršac, zahvlajujući projektu prekogranične saradnje "Unapređenje ekonomske sradnje u prekograničnom regionu Vršac - Gradinari stimulisanjem aktivnosti malih poljoprivrednih proizvođača", udružiće se u novi "AgriCo" klaster.

AgriCO projekat, pored promocije i podrške za 200 lokalnih malih i srednjih preduzeća, ima za cilj i da podstakne pokretanje sedam novih privrednih subjekata na proizvodnju, prodaju poljoprivrednih proizvoda. Porodične firme i mikro preduzeća takođe mogu proizvoditi i trgovati prekograničnom robom, mogu pružati prekogranične usluge i za to koristiti lokalne sirovine i radnu snagu, što dovodi do povećanja mogućnosti zapošljavanja na lokalnom i prekograničnom nivou.

U okviru AgriCO mreže napraviće se i baza podataka koja će stvoriti veću razmenu informacija između proizvođača, distributera, dobavljača i kupaca, kao i investitora iz celog prekograničnog regiona.

Takođe, izgradiće se dve nove prehrambene pijace. Prehrambena pijaca u Vršcu će biti smeštena na 2.401 kvadratnih metara izgrađene površine, sa 150 do1 60 mesta za mala i srednja preduzeća (povrće, voće, meso, riba, mlečni proizvodi, cveće). Biće opremljena laboratorijom za uzorkovanje poljoprivrednih proizvoda.

Partneri, opština Vršac i Gradinari (RO), organizovaće redovne događaje da bi promovisali proizvode koji se prodaju na ove tri pijace, a čiji su proizvođači članovi AgriCO mreže.

Promocija će se sprovoditi kroz AgriCO biltene namenje kupcima, kao i kroz druge promotivne aktivnosti na većim manifestacijama, koje se održavaju tokom trajanja realizacije projekta. Na AgriCO stočnoj pijaci u Gradinarima održaće se rumunsko- srpski sajam proizvođača, a na prehrambenoj pijaci Godišnji Festival žetve. Jedan od sajmova biće i sastavni deo vršačkog Grožđebala.

Projekat se sprovodi u okviru IPA programa prekogranične saradnje Rumunija - Srbija. Vrednost projekta je 2.074.853 evra, od čega je 85 odsto učešće od strane IPA fonda. Projekat traje 18 meseci, do oktobra naredne godine

Izvor: E-vršac

Priredio: 
Poslednja izmena dana subota, 14 septembar 2013 11:07
Vi ste ovde: Home Novosti Ekonomija AGRICO KLASTER PUT ZA EVROPEIZACIJU VRŠAČKE POLJOPRIVREDE