Udruženje za bolji Vršac

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Prev Next

DA LI JE VRŠAČKA VLADA LOBISTIČKA ILI KORUPCIJSKA?

Pročitano 20491 puta


Lobiranje podrazumeva širok spektar aktivnosti, koje imaju za cilj vršenje uticaja na javne organe, u procesima političkog odlučivanja.

Na polju pravne nauke, najlakše je razotkriti i razobličiti vezu između korupcije koja je drugo ime za privredni kriminal i lobiranja.

Naime, u pravu postoje dve vrste aktera - pojedinačni i opšti.

Lobisti ne zastupaju pojedinačne nego opšte interese, a to znači da oni rade isključivo na  donošenju, izmeni, dopuni opštih akata koji se tiču društvenih interesa.

Korupcija, nasuprot tome, odnosi se prevashodno na ostvarivanje pojedinačnih, ličnih interesa.

Na primer pojedinac kao što su članovi POKRETA Vršačka regija evropska regija koji su vlasnici firmi ne mogu doći kod lobiste (predsednika opštine Čedomira Živkovića ilj članova veća) i tražiti ličnu uslugu, u smislu da lobista interveniše da njihove firme dobiju posao na tenderu za neku opštinsku investiciju ili projekat koja se finansira iz sredstava građana i svetskih i evropskih fondova a koji su članovi veća obezbedili.

Kako nam je saopštio predsednik opštine Čedomir Živković na konferenciji za štampu prilikom potpisivanja koalicionog sporazuma sa vršačkim naprednjacima, članovi veća su plaćeni iz opštinskog budžeta ne da srovode svoju stranačku politiku, već da lobiraju za novac kod svojih pokrajinskih ili republičkih funkcionera ili će biti smenjeni.

Tim novcem posle za dobrobit građana opštine Vršac upravlja predsednik opštine i članovi Pokreta vršačka regija evropska regija.

Da li je vladajući koncept predsednika opštine Čedomira Živkovića lobiranje ili korupcija  procenite sami !?

Čedomir Živković: Član veća mora da donese 20 svojih plata.

Dr Mijatović: Mi se borimo protiv kriminala.

Priredio: 
Poslednja izmena dana utorak, 09 oktobar 2012 18:47
Vi ste ovde: Home Novosti Politika DA LI JE VRŠAČKA VLADA LOBISTIČKA ILI KORUPCIJSKA?