Udruženje za bolji Vršac

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Prev Next

BUDŽET JE OGLEDALO VLASTI

Pročitano 3833 puta

Odlučivanje o budžetu jedan je od najvažnijih poslova lokalne skupštine. Ali, budžet je i ogledalo vlasti, koji pokazuje čime se vlast bavi, koji su joj prioriteti i dometi i uopšte, o kakvoj vlasti se radi.

Kada je krajem prošle usvojen budžet za 2013. godinu, lokalna vlast predstavila ga je kao razvojni. Već u junu, kod prvog rebalansa, videlo se da su prihodi manji od planiranih, a tekuća potrošnja, koju čine plate zaposlenih, usluge, dotacije, socijalna zaštita, kamate i kazne – veća od plana.

Drugim rebalansom, koji je Skupština opštine izglasala na poslednjoj sednici, vlast je priznala surovu i bolnu istinu, da postoji ogromna razlika između onog što je na početku godine obećala da će raditi i stvarno urađenog.

Kao odgovorni ljudi hoćemo da kroz svetlo činjenica pogledamo šta se dešavalo sa budžetom tokom godine. A činjenica je da se svakim rebalansom planira sve veća tekuća potrošnja, koja je za čak 170 miliona dinara veća nego što je na početku bilo planirano (sa 1,44 na 1,61 milijardu dinara).

Zato su investicije sve manje (sa 512 na 495 miliona dinara), iako rastu samodoprinos, krediti i sredstva dobijena od drugih nivoa vlasti. Ovo se dešava zato što se tekući prihodi, prvobitno namenjeni za investicije, stalno preusmeravaju u potrošnju. Tako je od početka godine 85,7 miliona dinara investicija pojela potrošnja, a samodoprinos, kao dodatno opterećenje građana i krediti kod banaka, praktično su jedini izvori za to malo što se radi.

Šta nam ova kratka analiza budžetskih činjenica govori o karakteru vlasti u Vršcu? Govori da imamo lošu i rasipničku vlast, koja se bavi namirivanjem ličnih interesa svojih učesnika i zloupotrebom javnog novca u cilju sopstvenog opstanka na poziciji.

Na plate sve većeg broja zaposlenih u opštini i njenim ustanovama i na razne usluge troši se više nego što se ima, a na kraju se zakida na investicijama, na onome što je poboljšanje kvaliteta života građana. Kada se novac za investicije potroši na plate i usluge, onda se uzimaju, u suštini bespotrebni krediti da bi se ipak nešto izgradilo. Vlast tako manipuliše budžetom i kupuje podršku svojih odbornika i svih drugih čiji se interes ostvaruje kroz ovaj zatvoreni mehanizam.

Suočen sa ovim činjenicama, a nemajući nikakav smislen odgovor, predsednik opštine je na sednici skupštine uporedio našu opštinu sa drugima, pominjući Alibunar i Plandište, zaključivši da Vršac nije tako loš i da ide u dobrom pravcu. Ova izjava pokazuje da sadašnja vlast nema ni svesti ni želje da preokrene ovaj nepovoljan tok.

To je očekivano, jer je njen glavni pokretač lični, a ne javni interes. Sa takvim stavom sledeća faza može biti samo uzimanje kredita i zloupotreba samodoprinosa da bi se zadovoljila tekuća potrošnja.


Dejan Maksimović
Samostalni odbornik u SO Vršac

 Budzet-tabela-manja

Priredio: 
Poslednja izmena dana subota, 30 novembar 2013 20:25
Vi ste ovde: Home Novosti Politika BUDŽET JE OGLEDALO VLASTI