Udruženje za bolji Vršac

GrupaGradjanaBaner

DVORAC LAZAREVIĆ - POTENCIJAL ZA RAZVOJ TURIZMA

Pročitano 2467 puta

Branislav Matić, nosilac liste Grupe gradjana Za bolji Vršac, posetio je Veliko Središte i dao svoju ocenu i predloge rešenja očuvanja znamenitosti u ovom i ostalim delovima opštine Vršac.

Južni Banat karakteriše veliki broj dvoraca, cak 12 koji su uglavnom u lošem stanju. Pojedini su nakon II Svetskog rata obnovljeni i podređeni različitim namenama dok je većinu načeo zub vremena.
Pored atraktivnog izgleda, dobre lokacije, i velike površine koju zauzimaju zajedno sa posedom oko njih oni imaju i istorijsku vrednost.Njihova rekonstrukcija povlači i velika ulaganja a pitanje moguće dobiti zavisilo bi od kasnije iskrišćenosti. Jedini način da se ove velelepne građevine sačuvaju jeste da se putem tendera daju na zakup i korišćenje ali pod realnim uslovima:

Branislav Matić: jedino realno očekivanje je da se zainteresovanim ulagačima dvorci daju besplatno na korišćenje pod tačno određenim uslovima,odnosno delatnostima.Trenutno je dvorac Lazarević u Velikom Sredistu na tenderu i to pod sledećim uslovima : na deset godina sa procenom ulaganja od 750 000 evra.Siguran sam da je nemoguće naći takvog investitota kao sto je nemoguće vratiti uložen novac u tom periodu. Dvorac je u takvom stanju da trebamo da budemo srećni ako neko uopšte želi da ga uzme.

Najbolji primer je svakako, skoro obnovljen, dvorac Kapetanovo u opštini Plandište gde je lokalna samouprava bila inicijator i najbolji saveznik investitorima.

Priredio: 
Poslednja izmena dana sreda, 25 april 2012 11:42
Vi ste ovde: Home Novosti GG ZA BOLJI VRŠAC DVORAC LAZAREVIĆ - POTENCIJAL ZA RAZVOJ TURIZMA