Udruženje za bolji Vršac

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Prev Next

DAČIĆ: POLICIJA ISPITUJE PRIVATIZACIJU VRŠAČKIH VINOGRADA

Pročitano 4497 puta

Premijer Ivica Dačić naložio je Radnoj grupi Uprave kriminalističke policije MUP-a Srbije da proveri prodaju imovine "Vršačkih vinograda".

Dačić je Tanjugu rekao da je MUP-u prosledio izveštaj Saveta za borbu protiv korupcije o "Vršačkim vinogradima", u kojem se iznose ozbiljne primedbe "koje zahtevaju hitnu proveru".

Reč je o Izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije, kojim se ukazuje na postupanje Agencije za privatizaciju, a kojim je oštećena država i to preduzeće, dodao je Dačić.

Licitacija "Vršačkih vinograda" obavljena je krajem jula, a kineski konzorcijum "Guan Nan" je firmu kupio za iznos od oko 5,3 miliona evra - u trećem krugu licitacije, kad je firma prodata za 30 odsto tržišne vrednosti.

- U izveštaju se kaže da ponašanje Agencije za privatizaciju u ovom predmetu jasno upućuje na neblagovremenu kontrolu ugovora, neblagovremeno preduzimanje zakonom određenih radnji u slučaju neizvršenja ugovornih obaveza od strane kupca, odugovlačenje raskida ugovora, što sve ide na štetu subjekta privatizacije i upućuje na sumnju u mogućnost postojanja sistemske kroupcije - precizirao je Dačić.

Predsednik vlade je naveo da "Savet smatra da Agencija za privatizaciju nastavlja sa postupanjem kao i do sada - unapred odredi kupca, dogovori se o ceni, postupak prilagodi tom kupcu, odnosno sprovede tako da samo odabrani kupac može da pripremi dokumentaciju u rokovima i na način koji Agencija odredi, a onda tvrdi da je sve rađeno po zakonu i da je uspešno izvršila prodaju, jer je u tom momentu ostvarila tržišnu cenu".

Premijer smatra da ovako ozbiljne primedbe zahtevaju hitnu proveru i reakciju na tvrdnje Saveta za borbu protiv korupcije.

Prethodna privatizacija "Vršačkih vinograda" iz 2006. godine raskinuta je tri godine kasnije.

Kako su prodati Vršački vinogradi

Agencija za privatizaciju objavila je na svom sajtu da je prodala deo nepokretne i pokretne imovine društva "Vršački vinogradi AD", u restrukturiranju, kineskoj kompaniji "Guan Nan" po ceni od 5,28 miliona evra, kao jedinom učesniku na trećem javnom nadmetanju, 26. jula ove godine.

"Kompanija 'Guan Nan', Kina koju zastupa preduzeće 'Guan Nan' d.o.o. Beograd, kao jedini učesnik na Javnom nadmetanju, prihvatila je cenu od 5.285.362,69 evra na trećem Javnom nadmetanju. U toku su redovne aktivnosti u post-licitacionoj proceduri. Agencija za privatizaciju oglasiće se u javnosti odmah po potpisivanju Ugovora", piše na sajtu Agencije.

Poziv za javno nadmetanje za "Vršačkih vinograda" bio je objavljen 8. jula ove godine, a početna cena za građevinske objekte, zemljište, višegodišnje zasade i šume, kao i zalihe vina, bila je utvrđena u iznosu od 100 odsto tržišne vrednosti imovine, odnosno od 17,6 miliona evra.

Prvo javno nadmetanje okončano je neuspešno, a početna cena na drugom, takođe neuspešnom, nadmetanju bila je u iznosu od 51 odsto tržišne vrednosti, odnosno 8,9 miliona evra.

Početna cena na trećem nadmetanju je određena u visini od 30 odsto tržišne vrednosti, što je 5,28 miliona evra.

Komercijalni direktor Vršačkih vinograda, Dejan Nestorov, potvrdio je ranije Tanjugu da se kineski konzorcijum na trećem javnom nadmetanju jedini pojavio na licitaciji sa ponudom od 5,28 miliona evra.

Nestorov je tada rekao da su se na tender takođe prijavili "rusko-ukrajinski konzorcijum, MK grupa Miodraga Kostića, firma Mileta Dragića i kineski konzorcijum", ali da je samo "Guan nan" bio u mogućnosti da uplati neophodan depozit.

Vršački vinogradi

Vršačka firma ima 250 zaposlenih, raspolaže sa oko 1.200 hektara zasada vinograda u rodu, 614 hektara ima sopstvene zemlje, i dvostruko više državne, u dugogodišnjem zakupu. Prerađivačko-smeštajni kapaciteti (podrumi) iznose 34,2 miliona litara.

Izvor: Blic

Priredio: 
Vi ste ovde: Home Novosti Ekonomija DAČIĆ: POLICIJA ISPITUJE PRIVATIZACIJU VRŠAČKIH VINOGRADA