Udruženje za bolji Vršac

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Prev Next

MILAN POPOVIĆ: HTEO SAM DA PONOVO OŽIVIM VRŠAČKE VINOGRADE

Pročitano 6440 puta

Sigurno je da sam veliki lokal patriota i zato imam u planu da kupim Vršačke vinograde. Kada se pogleda Vršac sa brda, sa kule, vide se samo vinogradi koji ga okružuju, i ja hoću da kroz tu kupovinu pomognem svom rodnom gradu, da oporavim vinograde i da im vratim stari sjaj.
To je moja želja, da ponovo ožive Vršački vinogradi.

Prvi pisani podatak o vršačkom vinu datira još iz 1494. godine, a vinova loza kao sastavni deo grba grada Vršca usvojen je pre više od dva veka, 1804. godine.

Vršački vinogradi su preduzeće sa dugom istorijom i tradicijom i ja ne mogu da se pomirim sa tim da preduzeće koje nosi ime mog rodnog grada bude neuspešno.

Nedavno sam poslao pismo o namerama Agenciji za privatizaciju i nadam se da bi posao oko kupovine Vršačkih vinograda mogao da se realizuje sledeće godine. Cilj mi je da to preduzeće nastavi da se uspešno bavi vinogradarstvom i proizvodnjom vina.

Inače, vinogradi su trenutno u katastrofalnom stanju, sami vinogradi imaju 38 % razuđenost i za rad se koristi zastarela mehanizacija od koje neke mašine troše i po 5 litara ulja na dan što je jako loše, marketing ne postoji.

Zemlja je kvalitetna. Ja bih osim primarnih sorti grožđa uložio i u sadnju kvalitetnijih vrsta grožđa i proširio ponudu skupljih vina... Namera mi je takođe da se angažujem da vina Vršačkih vinograda budu prodavana i u Rusiji i Kini.

Kada sam se konsultovao sa drugarima strancima, vlasnicima vinograda iz Francuske i Rusije oko specifičnosti proizvodnje vina, oni su mi rekli da glavni uslov za uspeh nisu stručni kadar i novac, već želja vlasnika da se tome posveti svim svojim srcem i dušom.

Kao Vrščanin, spreman sam da se srcem i dušom posvetim oživljavanju Vršačkih vinograda i mislim da za to imam odličnu formulu da mi ta želja uspe.

S godinama u meni se sve više rađa patriotizam i raste rodoljublje i želja da se pomogne svojoj zemlji i svom rodnom gradu.

Pored obnove Vršačkih vinograda želja mi je da Vršac postane regionalni centar za sport i rekreaciju, sa svojim privatnim aerodromom, golf terenima, ski stazama, biciklističkim, trim stazama, stazama za jahanje konja, i drugim sličnim sadržajima gde bi mogli da dolaze rekreativci iz zemlje i inostranstva.

Priredio: 
Vi ste ovde: Home Novosti Ekonomija MILAN POPOVIĆ: HTEO SAM DA PONOVO OŽIVIM VRŠAČKE VINOGRADE